top of page

IDJS! en Oekraïense vluchtelingen

IDJS! wil vluchtelingen een warm welkom heten, dus ook Oekraïense vluchtelingen. Ben je betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen? Probeer dan eerst hulp en spullen te zoeken in je eigen netwerk / omgeving. Zo creëer je meteen betrokkenheid. Waar nodig zullen wij mensen in West Betuwe helpen, maar onze mogelijkheden en ruimte zijn beperkt.


Hoe kun je het beste helpen?

  • Help gericht. De komende dagen en weken gaan meerdere gemeenten samen met andere organisaties aan de slag met het inrichten van grootschalige opvanglocaties voor tijdelijke opvang. Via het platform 'Nederland voor vluchtelingen' van Vluchtelingenwerk vind je informatie over deze en andere initiatieven en wat je zelf kunt doen. Ben je betrokken bij een lokaal initiatief, geef dat dan aan ons door.

  • Geef via Giro 555, het Rode Kruis of NGO's. Noodhulporganisaties weten welke hulp er nodig is, hoeveel hulp er nodig is, op welke plekken en hoe dit het beste geregeld kan worden. Al deze organisaties vertellen dat het beter is om geld te geven omdat transport vanuit Nederland langzaam, duur en vervuilend is. Lokale collega’s zijn sneller ter plaatse. Geef aan een organisatie die je vertrouwt en laat de experts met kennis en ervaring bepalen waar dit geld het meest nodig is.

  • Huisvest vluchtelingen. Doe dat niet alleen maar via een organisatie zoals Takecarebnb, want opvang kan diverse problemen met zich mee brengen (denk aan oorlogstrauma's, praktische misverstanden, juridische ingewikkeldheden, praktisch gedoe met ziektekostenverzekeringen en onderwijs). Je kunt ook erkende vluchtelingen die al langer in de opvang zitten te logeren vragen; dat schept lucht voor nieuwe opvang.

  • Scholen en andere geïnteresseerden kunnen terecht bij het LOWAN, een organisatie die ondersteuning biedt bij onderwijs aan nieuwkomers. Zij hebben een speciale informatiepagina over onderwijs aan Oekraïense leerlingen.

Want bedenk: niet alleen de Oekraïners die nu de AZC’s binnendruppelen kunnen een warm welkom gebruiken. Ook de mensen uit Eritrea, Syrië, Afghanistan, Jemen en Somalië.
Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page