top of page

IK WIL HELPEN

Regelmatig komen er nieuwe statushouders* in Geldermalsen en omgeving wonen. Velen willen hen ondersteunen met praktische hulp. Wilt u weten wat u kunt betekenen? Op het tabblad 'goederen' leest u wat de statushouders kunnen gebruiken aan huisraad en -inrichting. Op het tabblad 'diensten' staan regelmatig verzoeken voor patiëntenvervoer en vervoer van goederen.

* Asielzoekers die een (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben ontvangen worden ook wel vluchtelingen, statushouders of vergunninghouders genoemd.

WERKWIJZE

Statushouders
Een vluchteling met een verblijfsvergunning (ook wel statushouder genoemd) die een huis krijgt toegewezen in de gemeente Geldermalsen krijgt die woning kaal opgeleverd. Ze moeten dus helemaal van nul af aan beginnen.
Zij krijgen van de gemeente een inrichtingskrediet. Dit is geen gift, maar een lening die binnen drie jaar terugbetaald wordt door inhouding van 6% van de uitkering. Van deze lening kan men de meest basale benodigdheden voor het nieuwe huis aanschaffen, zoals een bed, bank, tafel, koelkast en stoelen. Maar ook vloerbedekking, gordijnen, verf, terpentine en kwasten.
Door gebruik te maken van de voorraad van Praktische Hulp Vluchtelingen Geldermalsen kunnen vluchtelingen hun lening zo beperkt mogelijk houden. Vrijwillige vestigingscoaches van Vluchtelingenwerk Oost-Nederland begeleiden de vluchtelingen gedurende de eerste maanden van hun verblijf.


Opslagruimte
Vluchtelingen komen op afspraak in onze opslagruimte langs, samen met de vestigingscoach van Vluchtelingenwerk of een andere direct betrokkene in de eerste periode. We zorgen waar mogelijk voor de nodige spullen voor een eerste inrichting van hun woning.
In het pand is tevens een vrijwilligersgroep die minima ondersteunt met de uitgifte van gratis kleding, speelgoed en dergelijke.

bed en kast

Vervoer

stoelen

Tafels en stoelen

stapelbed

Ledikanten en matrassen

kinderfiets

Fietsen

naaimachine

Reparatie

bottom of page